Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeklerin kimi erken kimi de geç yürümeye başlar. Genelde bebeklerin çoğu bir yaşında yürümeye başlarken, genel bir çoğunluğun yürümeye başlama aralığı 9 ile 16 ay arası değişmektedir. Yürümek eylemi için üç temel etkinin koordine olması gerekir. Bunlar kas gücü, denge ve yaradılış şeklidir.

Geç yürüyen bebekler bir şeylere dokunmaktan ve izlemekten keyif aldıklarından dolayı motor kabiliyetleri daha geç başlar.  Emekleme, ayağa kalkma, gezinme ve yürüme evreleri yavaş ilerlemektedir. Bir sonraki adımlarını dikkat ederek, hesaplayarak ve kendilerini rahat hissettikleri zaman yürümeye başlarlar. Yürümeye başladıkları zamanda iyi bir şekilde yürürler.

Erken yürüyen bebeklerin diğer motor gelişimleri de daha hızlı olduğu için bu şaşırtabilir. Erken yürüyen bebeklerin bir özelliği yoktur. Fakat dizleri yukarıda olan bebeklerin yürümeye daha meyilli olduğu tespit edilmiştir.

Annelerden duyduğumuz sıkça sorulardan biri de“Benim onu taşımam, yürümeye geç başlamasına bir neden mi?” Hayır, Bebeklerin yürüme yaşının zekalarıyla hiç bir alakası yoktur. Karakteri gibi yürümeye ne zaman başlayacağı bebeğinize özgüdür.

Yeni yürümeye  başlayan bebeklerin yürümeleri de karakterleri gibi çeşitlilik gösterir.  Çoğu bebek ayaklarını dışa doğru açarak yürümekle başlar. Bu şekilde yürümek onların dengelerini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Daha sonra yürüme şekli içe doğru güvercin misali olmaya başlar. Yeni yürümeye başlayan çocukların bacakları ve ayakları üç yaşına geldiklerinde kendi kendine güçlenmektedir.

Bebekler yaklaşık 9. ayına girdiklerinde sıralı yürümeye başlarlar. Sıralı yürümenin ardından en geç 2 yaşına kadar yürümeye başlarlar. Daha çok küçük olduklarından neyin ne olduğunu bilmezler. Bu yüzden ebeveynlerin gerekli önlemleri alması gerekir. Anne babalar için konuşmak dışında bebekleri için önemli gelişmelerden biride yürümeleridir. Aileler bebekleri yürümeye başladıkları zaman rahat edeceklerini düşünseler de asıl zahmetli ve yorucu dönem çocuklarının yürümeye başladığı zamandır. Yürüyen bebeği artık kucakta taşımak zorunda olmamız sevindirici olsa da yürümeye başladığı zaman sürekli düşecek mi bir yerini vuracak mı korkusu büyür kafanızda sürekli. Bebekler yürümeye başladıklarında istedikleri yerlere kendileri gidebildikleri için kendilerini özgür hissederler. Çantalarınız dökülmeye içinde bulunan kartlar , Banka kartı, yemek kartı nüfus kağıtları ağza sokulmaya başlanır.

Özgürlüklerine kavuştukları an kendilerini oyalayacak birçok şeyi de bulmaya çalışacaklardır. Tabi ki beraberinde getirdikleri yaramazlıkları da. Yerde veya herhangi bir odada buldukları iplerden başka yapıda olan malzemeleri boyunlarına dolayabilir ve boğulma tehlikesi ile yüz yüze gelebilirler. Bunları öyle hızlı yaparlar ki sizler ne ara olduğunu  farkedemezsiniz. Göz ile kaş arasında her şeyi karıştırabilir, gözlerine kestirdikleri şeyi saniyeler içinde ulaşabilirler.

Çocuğunuzun güvenliği için kişisel zevklerinize göre döşemiş olduğunuz evlerin yapılarını değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Kendi çocuğum olana dek farkına varmadığım bir çok mobilyamı elden çıkarmak zorunda kalıp İnegöl mobilya firmaları araştırıp güvenli ve ham maddesi boyası sağlıklı mobilyalar aramıştım. Çünkü evlerde bulunan çoğu nokta onlar için tehlike arz edebilir. Evlerde bulunan objelerden mobilya eşyalarına varana kadar düşünülmelidir. Her noktayı onların gözlerinden değerlendirip, onları koruyacak şekilde önlem alınması gerekmektedir.

Hayatlarının bir çoğunu evde geçiren bebekler, yürümeye başladıkları andan itibaren evin içinde bulunan tüm eşyalar onlar için risk teşkil etmektedir. Bu yüzden evlerde farklı düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Masalarda bulunan örtülerden tutunda sarkan örtülere kadar dikkat edilmeli. Çünkü çocuklar bu örtüleri çekebilir ve örtünün üstünde bulunan biblo, çerçeve veya ona zarar verebilecek eşya direk onun üstüne düşüp, ona zarar verebilir.  Aileler ulaşamayacaklarını düşündükleri için yukarı kaldırırlar bazı eşyaları ama kaldıracağınız yer kesinlikle çocuğunuzun ulaşamayacağı yer olmalı.

Camlara parmaklık yada kilit yapmalısınız. Camların önünde bulunan kanepe, koltuk gibi eşyalar tırmanabilir olduklarından çocuğunuzun oraya çıkıp cama ulaşmasını sağlar. Bu yüzden cam güvenliği de çok önemlidir. Ebeveynlerin kendilerine ait odaları hobi köşeleri kitap okuma alanları vardır hatta bazı evlerde ev tipi wollex masaj koltukları gibi yeni çağın gerekliliklerine uygun profesyonel aletler bile bulunuyor. Eğer sizin eviniz de bu tarz köşeler var ise mutlaka çocuğunuzun ulaşamadığı alanlara konumlandırmalısınız.

Duvarda olan tablolardan ve ağır mobilyalara kadar güvenlik altında olması gerekir. Duvara iyi monte edilmemiş televizyon, raf veya tablolar çocuklarınız için risk teşkil etmektedir.

Evinizde bulunan vazo, biblo gibi kırılacak eşyalardan çocuklarınızı uzak tutmanız gerekir. Aksi halde onları kırıp, kendisine zarar verebilir.

Merdivenler en tehlikeli noktalardan bir tanesidir. Bu yüzden merdivenlerin baş ve son kısımlarına emniyet kapısı yerleştirilmeli.

Sivri köşeler çocukların baş ve göz zarar verecek yapıda oldukları için sivri olan kısımları koruyucu aparatlar ile koruma altına alın.

Prizler çocukların her zaman dikkatlerini çeken noktalardır. Priz ve elektrikli olan yerleri priz koruyucu aparatlar ile koruyarak kapatabilirsiniz beyaz eşya teknik servisleri noktalarında bulabilir ve ya büyük elektronik marketlere bakabilirsiniz.
Evlerinizde şık bir görünüm sergilemesi için canlı çiçek besliyor olabilirsiniz. Bazen bu çiçekler zehirli yapıda olabilir. Bu yüzden odalardan bunları uzak tutun. Aksi halde yere düşen bir yaprak bile çocuğunuzun zehirlenmesine sebep olabilir.
Odaların kilitlerine dikkat edin. Çocuklar için tehlikeli olan ürünlerin çelik kapı ve oda kapılarının kilitli olmasına özellikle dikkat edin. Çamaşır suyu, deterjan ve böcek ilacı gibi ürünleri kilitli bir dolapta tutun.
Çocukların odalarında kendilerine ait yatakları vardır. Yatakların kenarlıklarına ve yatak yüksekliklerine dikkat edin. Aksi halde düşebilirler ve yüksek olmasından dolayı zarar görebilirler.
Pencere kenarlarına asla yataklarını koymayın. Pencere açık unuttuğunuz an pencere kenarına çıkıp, istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Oyuncak sandıklarının kapaksız olması çocuklar için daha koruyucudur. Eğer oyuncak sandıklarının kapakları varsa elleri falan sıkışmaması için yumuşak olmasına dikkat edin. Sert olması ellerinin sıkışmasına neden olabilir.

Mutfak çocukların çok dikkatini çekmektedir.  Mutfaklarda bulunan bıçak ve makas gibi birçok kesici ve delici alet bulunmaktadır. Çocuklar bunları alarak kendilerine zarar verebilir. Bundan dolayı onları göremeyecekleri ve alamayacakları yerde saklamak gerekmektedir. Kilitli dolaplarda bulundurmanız daha yararlı olacaktır.
Soba, ocak ve fırın gibi yapılarda çocukları kendilerini yakabilir. Bu nedenle kilitlerine dikkat edilmeli ve açık unutulmamalı.
Fırın ve ocak düğmeleri güvenlik altına alınmalı. Çocuklar bunları elleyerek kendilerini yakabilir veya zarar verebilirler.

Dondurucu ve buzdolabı gibi eşyalar güvenlik kilitleri  muhafaza edilmeli.
Ocakların üzerinde bulunan çaydanlık, tencere gibi eşyaların saplarını arka tarafa gelecek şekilde ocak üstüne koyun. Sapını çekip ocaktaki sıcak malzeme üstüne dökülebilir.

Bulaşık makinesi ve buzdolabında bulunan mıknatıslı magnetleri kaldırın. Çünkü her zaman onlar dikkatlerini çeker ve boğazlarına götürüp boğulabilirler.

Temizlik ürünlerini çocukların göremeyeceği ve ulaşamayacağı kilitli dolaplara kaldırın. Onların ne olduğunu anlamayacakları için ağızlarına alabilirler ve zehirlenmesine sebep olabilir.

Mutfakta bulunan poşetleri, fileleri ortadan kaldırın. Poşetlerle oynarken fark etmeden kendine zarar verebilir. Tehlikelere karşı çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun.

Çocuklar yürümeye başladıktan kısa bir süre sonra tuvalet eğitimi alarak bu alışkanlığı öğrenmeye başlarlar. Bu yüzden tuvalette alınması gereken önlemler dikkatli bir şekilde olması gerekir. Tuvaletlerle ve banyolar bir olabilir. Siz görmeden çocuklar buraya girerek dolapları karıştırmak isteyebilir. Bundan dolayı saç bakım malzemeleri veya saç kurutma makineleri gibi kablosu olan ürünleri ulaşamayacakları yere koyun. Aksi halde kabloları boğazlarına dolayıp  sizler görmeden kendilerine zarar verebilir.

Çocukların tuvalette çok ilgisini çekmektedir. Tuvaletler en fazla mikrop biriktiren yerlerdir. Tuvaletlerin ağızlarına kapak koymayı ihmal etmeyin. Tuvaletlerde ve banyoda  bulunan diş macunu, duş jelleri, şampuan gibi kimyasal maddeleri ulaşamayacakları yerlere kaldırın. Aksi halde ağızlarına alıp kendilerine zarar verebilirler. Bu da zehirlenmelere de yol açabilir.

Küvetlerin ve banyonun ıslak olmamasına dikkat edin. Çünkü çocukların oraya sizden habersiz girerek kaymalarına sebep olur. Banyo ve tuvaletlerin kapılarını kilitlemeden çıkmayın. Çocukların en önemli oyun alanlarından biri de bahçelerdir. Yürümeye yeni başlayan çocuklar ne yaptıklarının bilmediklerinden dolayı burada da önlemler almanız gerekecektir. Bu sayede çocuklarınızın zarar görmesini en aza indirmiş olursunuz.

Bahçelerinizde havuzunuz olabilir. Küçük çocukların en büyük sorunu bu havuzlar olmaktadır. Havuzlar çocukların çok dikkatini çekmektedir. Bundan dolayı havuz kenarlarına çit örmeniz yararlı olacaktır.
Sürgülü kapılarınızın her zaman kilitli olmasına dikkat edin. Açılma ihtimali varsa güvenlik mandalı takın.

Bunun gibi alacağınız önlemler ile yeni yürümeye başlayan çocuklarınızın güvenliğini sağlamış olursunuz. Bir şey olmaz deyip ihmal ederseniz istemediğiniz şeyler ile karşılaşabilme ihtimaliniz yüksektir. Yapılan küçük birkaç güvenlik önlemi, ilerde sizlerin pişman olabileceğiniz şeyler yaşanmasına engel olacaktır. Bundan dolayı  yürümeye başladıkları andan itibaren her şeyin onların ilgisin çekeceğini unutmayın. Evlerde ona zarar verebilecek  her ne varsa oralarda güvenlik önlemi almayı unutmayın.

Güvenlik önlemi alacağınız kilit ve mandal türü ürünleri İstanbul’da büyük marketlerde bulabilirsiniz. Aynı zamanda yürümeye dönmeye başlayan çocukların uyku alanını da dizayn etmek açısından İnegöl Mobilya yatak modelleri kategorisine göz atabilirsiniz.