Sevimli Minik Dostlarımız

Her insan gibi minik dostlarımızında yaşamaya sevilmeye ihtiyaçları kimileri bu dostlarımızı sevmez. Bazısı insanlarda kendinden çok sever. Bende o kitledenim. Gün içinde olduğunuz ortamda eşlik eder müzik dinlerken coşarlar sevimlilikleriyle gönlünüzü fethederler ve bu canlar ebeveyn ve çocuklar üzerinde duygusal ve sosyal gelişiminde büyük rol oynarlar.

Yapılan araştırmalarda da evinde kepi köpek kuş gibi evcil hayvan besleyen kişilerin psikolojik durumlarının daha iyi olduğunu, fiziksel olarak daha sağlıklı ve fit olduklarını, olumsuz duyguların üzerinden daha, kısa zamanda geldiklerini hayatta daha disiplinli ve dışa dönük olup, kendilerini daha az yalnız hissettiklerini ve kendilerine karşı benlikleri ve saygıları fazla olduğu kanıtlanmıştır. Şimdi bugün sizlere bu sevimli dostlarımızdan muhabbet kuşlarının oluşum süreçlerini böcekler gibi yumurtlama süreçlerine değineceğiz.

Muhabbet kuşlarının yumurtlama dönemlerinde; Dişi Kuşları normalden daha halsiz olurlar. Hareketli ve oyuncu olan dostlarımız bu dönemde çevresine karşı fazla tepki göstermezler ve kafeslerinden de kolay kolay dışarıya çıkmazlar.

Ayrıca; dostlarımız bu dönemde aşırı şekilde kemirme ihtiyacı duyar. Kafesini, kafesinin demirini mama kabını suluğunu sık kemirir. Minik dostumuzun bu kemirme gereksinimini minimum seviyeye indirmek için kafesindeki gaga taşını sık sık yenilenmeli ve kafesindeki mama ve suluk gibi malzemeleri sert plastikten olması önerilir.
Ayrıca bu dönemde agresiflik bir davranışlarda sergiler yanındaki partnerine ve çevresindekilere karşı bence bu dönemleri insanlarla aynı gibi genelde bayanlarda hamilelik süreçlerinde hormonlardan dolayı biraz agresif tavırlarda da olabiliyorlar…

Bu dönemde minik dostlarımızda insanlarda olduğu gibi fiziksel bazı değişiklikler de olabiliyor. Bu süreçte minik dostumuzun iştahı açılacak ve dostunuzun karnında şişkinlik ve gerginlik görülecektir. Ayrıca minik dostumuz tüylerini her zamankinden daha sık kabartacaktır…

Belli bir erişkinliğe gelmiş  dişi muhabbet kuşları sene içerisinde  1-2 defa kuluçkaya yatıp 20 günde yumurtlayabilir. bu süreçte kuluçkaya yalnızca dişi kuş yatar ve bu dönem minik dişi dostumuz için oldukça zor olacaktır. Ayrıca bu dönemde dişi muhabbet kuşu kuluçkadayken, erkek muhabbet kuşu beslenme konusunda eşine yardımcı olacaktır… İyi günde Kötü günde mantığıyla 😊

Bu dönemde minik dostunuz için iyi bir gözlemci olun. Dostunuzu strese sokmadan hem hareketlerini hem de kafesin şartlarını gözlemleyin. Gözlemlerinizi  uzaktan ve dostunuzu rahatsız etmeyecek şekilde olmasına özen gösterin. Anne kuşun kafeste olmadığı zamanlar hızlı bir şekilde yuvalığın kontrolü yapın ve hijyenin önemli olduğunu unutmayın lütfen…

Özellikle anne kuş kuluçka sürecinde sık sık yuvasına bakılmasından, kendisiyle ve eşiyle ilgilenilmesinden ve kafesin yerinin değiştirilmesinden hoşlanmaz.

Kuluçka sürecinden sonra yumurtadan çıkan yavrular gözleri kapalı ve tüysüzlerdir. Minik yavrular anneleri tarafından ısıtılır ve beslenirler. Ayrıca, bu dönemde anne kuşlar özel olarak “sütümsü bir sıvı salgılarlar ve yavrularını bu sıvı ile beslerler. Annenin yavrularını yeteri kadar beslemediğini gözlemlerseniz acil bir veterinere başvurun ve yavruların  nasıl besleneceğini konusunda bilgi alın..