Oyun Oynamak Her Yaşta Eğlencelidir

Oyun oynamak her yaşta eğlencelidir. Özellikle de içinizdeki çocuğu hala yaşatıyorsanız! 7’den 70’e her yaş grubu  hayatı boyunca mutlaka en az bir oyun oynamıştır. Oyunlar bir çeşit eğitim sayılabilir. Yani tam olarak eğlenerek öğrenmek diyebiliriz. En iyi öğrenme çeşitlerinden biri onu oyuna çevirmektir. Oyun oynamanın birçok yararı vardır. Bakalım bu faydalar nelermiş…

Oyun oynamak bir kere çocuğun kendisine olan güvenini artırmaktadır. Aynı zamanda problem çözme ve sorunların üstesinden gelme yeteneğinin gelişmesini sağlamasıyla bilinir. Bir çocuğun evde kendi başına oyun oynadığını düşünebilirsiniz. Oyun sırasında başrolde kendisi var. Her süreçte kendisi var. Sorunu kendisi hallediyor. Hayal gücünü kullanarak ortaya güzel şeyler çıkarıyor. Böyle bir oyun çocuk için harika bir atmosferdir. Çocuklarınız kendi halinde oyun oynarken haşere çocuk sıfatından da yavaş yavaş sıyrılacaktır. Çok küçük yaşta bile mutlaka daha olgun davranacaktır. Ayrıca oyun oynayan çocuğun birçok becerisi de gelişir.

Birincisi hareket becerileridir. El becerileridir. Çünkü çocukların oyun sırasında bütün vücudu çalışmaktadır. Bütün kasları, iskelet sistemi çalışır. Bu da  tabii ki çocuğu geliştirecektir. Çocuklar her şeyi oyuna dönüştürebilirler. Örneğin bir koltuk düşünün. Onun üzerinde zıplamak bile hem hareket etmesini hem spor yapmasını hem de oyun oynamasını sağlayabilir. Koltuk burada trambolin işlevi görecektir.  Herkesin imkanı bahçesinde bir adet trambolin bulundurmaya yetmeyebilir. Ancak çocuklarınızın hayal gücü maddiyatla asla ölçülemez bunu unutmayın. Onlar sadece düşünür ve yapar! Ki bu bence birçok insana da örnek olacak bir davranıştır.

Şayet büyüdükçe bu durumdan uzaklaşan ve maddi imkanları kapsamında düşünen bireyler oldukça fazladır. Oyunla bir çocuk kendisine küçük bir dünya yaratmış gibi olur. Onun o oyun alanı sanki çevresinin küçük bir maketidir. Oyun oynarken çocuk çevresini daha iyi tanır ve anlar, sosyalliğini geliştirir. İlişkilerini geliştirir. Çocuğun öğrenme süreci için oyun çok mühimdir. Birçok şeyi oyun sayesinde öğrenebilir. Çocukların zihinsel ve dil gelişimi açısından da oyun önemlidir. Oyun sırasında diğer çocuklar ve oyun ablasıyla sürekli iletişim içinde bulunmak çocukların dili kullanma becerisini de geliştirir.

Çocukların hayal güçlerinin zenginleşmesi için de çok değerlidir. Oyun vasıtasıyla bir çocuk istediği her şeyin rolüne girebilir. İster bir star olur, ister bir hayvan, ister bir ebeveyn ya da doktor, öğretmen yani demem o ki çocuklar istediğini yapabilir ve istediği yere gidebilir. Düşüncenin ve hayal etmenin bir sınırı yoktur. Oyunlar çocukları hayata ve geleceğe hazırlar. Oyunlar sayesinde çocuklar hayatın bir çok kuralını öğrenir. Oyun sayesinde paylaşmayı öğrenir. Başka insanları sevmeyi, onların hakkına saygı göstermeyi öğrenir. Üzüntüyü, sevinci öğrenir. Daha birçok duyguyu oyunlar sayesinde tadar ve öğrenir.

Oyun, bir başka benzetmeyle; aslında çocuklar için hayatın bir tiyatro sahnesi gibidir. Görüldüğü üzere oyunun çocuklar için önemi ve değeri o kadar çok fazla ki. Ebeveynler bu oyun sürecini kesinlikle hafife almamalıdırlar. Bu konuda olumlu bir tutum takınan ebeveynler çocuklarını geleceğe daha iyi hazırlama fırsatı yakalamış olurlar. Çocukken böyle faydalı şeyler yapmak çocukları bir nevi hayata hazırlar. Tabii ki bu durum büyüdüğümüz de de devreye girebilir. Oyun oynamak her yaşta güzeldir diye boşuna söylemiyoruz. Gelişmek ve değişmek her zaman mümkündür. Bu hayatta tek bir gününüz bile kaldığını öğrenseniz o tek bir günü değişmek veya kendinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Geç kalınmış hastalıkların nasıl tedavisi yok ise, geç kalınmış bir hayatında aynı şekilde bir telafisi olmayacaktır. Her yaşınızın ayrı ayrı güzelliklerini içinizdeki çocukla birlikte yaşamanızı tavsiye ederim. Kendinize iyi bakın… 🙂