ÖRDEK (Anatinae) alt familyasından olan bütün dünyanın çoğunlukla sulak bölgelerinde yaşayan, perde ayaklı su kuşlarıdır. Yaşam süresi ördeklerde 5-10 yıl arasında değişmektedir. Ördeklerde yaklaşık kuluçka süresi 28 gündür. Sadece Muskovi ördeğinin kuluçka süresi 35 gün sürmektedir.
Ördeklerin vücutları tamamen yağlıdır. Bu sebeple su direk vücutlarına girmez. Ördeklerin derilerinin altında bulunan deri tabakası ıslanmamalarını sağlar. Bu yüzden saatlerce suyun içinde olsalar bile vücutları kuru kalmaktadır. Ördeklerin dikkat çeken bir diğer özelliği ayaklarıdır. Ayaklarında üç parmak bulunmakta ve derileri incedir. Bu özellikten dolayı ayaklarını kürek gibi kullanmaktadırlar. Parmaklarının sonunda tırnakları mevcuttur. Bazı ördek türleri bu tırnakları kendilerini savunmak için kullanır. Ördeklerin gagası çoğunlukla turuncu ya da kırmızı olur ve oldukça kuvvetlidir. Gagaları sayesinde böcek, yosun, sert salyangozları ve balık yumurtası yerler. Tavuklar günün her saati yumurtlamakta ama ördekler sadece sabahları ya da geceleri yumurtlarlar. Bu sebeple barınaklarından çıkmalarına sabah dokuzdan sonra izin verin.
Çoğunlukla ördekler her türlü yemi yer. Tavukları beslediğiniz gibi ördeklerinizi de aynı şekilde besleyebilirsiniz. Fakat ördek yemine bazı katkı maddeleri eklemeniz gerekir. Bazı ördek cinsleri tavuklardan daha çok yumurtladığından yem konusunda dikkat etmeniz gerekir. Yemlerine gerekli olan besin maddelerini ekleyin. Küçük ölçekli ya da evcil ördek çiftliklerindeki ördekler mutfak atığı ,kepek ve salyangozlarla beslenebilir. Ördekleri çeşitli yemlerle besleyebilirsiniz. Ördek yemlerinde mısır, pirinç, buğday, meyveler ve diğer düşük maliyetli ve kolay bulanabilen gıdalar bulunur. Aynı zamanda yosun, doğal eğilimli olan su bitkileri, yeşil bakliyat, solucanlar, kurtçuk, mantar, sümüklü böcek ve çeşitli böcekleri de tüketen ördekler yem maliyetlerinizin de direk olarak düşmesine yardımcı olur. Unutmamalısınız ki ördekler çok yemek yemektedirler. Bu sebeple düzenli et üretimi ve yumurta için ördeklerinizi iyi dengelenmiş besinlerle beslemeniz gerekir.
Ördek yetiştirmeyi düşünüyorsanız, ördek yetiştiriciliğine başlamanın sayısız avantajı bulunmaktadır. Et ve yumurta üretiminde tavuklardan sonra gelmektedirler. Ördekleri hem ticari amaçlı olarak hem de küçük ölçekli yumurta ya da et üretimi için yetiştirebilirsiniz. Öyle ki evinizin arka bahçesinde diğer hayvanlarla ya da kuşlarla da birlikte bile yetiştirebilirsiniz. Ördek yetiştiriciliğini ticari olarak yapmayı düşünüyorsanız, barınak maliyetleri oldukça düşük olacaktır. Çünkü ördekler pahalı olmayan, gösterişsiz ve basit yerlerde kalabilir. Ördekler cesur kuş olmalarının yanı sıra çok fazla bakım gerektirmezler. Her türlü çevresel şarta kolaylıkla adapte olup, yaşayabilirler. Yumurtalarını gece ya da gündüz bırakırlar. Kısacası her sabah taze yumurta toplayabilir ve günün geri kalan kısmında diğer işlerinizi halledebilirsiniz. Çünkü ördeklerin bakımı için çok fazla vakit ayırmanız gerekmez.
Ördek yetiştirmeniz için büyük alana gerek yoktur. Ördeklerin kuluçka dönemi kısa sürmektedir ve ördek yavruları hızlı büyümektedirler. Yavruların hızlı bir şekilde büyümelerini istiyorsanız 5 veya 7 gün ara ile suni sıcaklık verebilirsiniz. Soğuk aylarda bu süre biraz uzayacaktır.
Ördekler yaygın kuş hastalıklarına karşı çok fazla direnç göstermektedir. Ördeklerin ölüm oranı tavuklara göre düşüktür. Fakat ördeklerin yumurtlama süresi tavuklara göre daha uzun olmaktadır.
Aynı zamanda ördekleri bahçenizdeki elma kurtlarından ya da bazı zararlı böcek türlerinden kurtulmak için de kullanabilirsiniz.
Hem iç pazarda hem de uluslararası pazarda ördek yumurtası ve etine çok fazla talep vardır. Ticari amaçlı işletilen ördek çiftlikleri iyi kazanç elde etmektedir. Aynı zamanda ördek yetiştiriciliğinden yüksek karlar sağlayan başarılı çiftçiler de bulunmaktadır.
Ördek yetiştiriciliği istikrarlı bir iştir. Eğitimli genç işsizler, kendi istihdam kaynaklarını yaratabilir ve bu işi kolaylıkla yapabilir.
Ülkemizde ördek avcılığıda yapılmaktadır. İstanbul ilinde Bakırköy, Beykoz ve Şile’de yapılmaktadır.
Av Turizmi: Bakırköy, Beykoz, Çatalca ve Şile’de av turizmi yapılmaktadır.
Bakırköy : Küçüçekmece gölü çevresinde nadir olarak yaban kazı ve ördek Alibeyköy baraj gölü civarında kaz ve ördek, Kemerburgaz civarındaki Belgrad ormanlarının ava açık olan alanlarında tilki, yaban domuzu, nadir olarak kurt ve çakal sık ormanlarda sülün, yaban güvercini ve çulluk avı yapılmaktadır.
Beykoz: İlçe sınırlarının kuzeydoğu bölgesinde tilki, çulluk, tavşan ve avı ile nadir olarak Dağ kekliği bulunur. Ömerli baraj gölü çevresinde ördek ve kaz avı yapılır. Sık ormanlık bölgelerde yaban domuzu avı da yapılmaktadır.
Şile: Asya bölümünde şehrin en iyi av yapılan bölümüdür. Karadeniz kıyısındaki ormanlar çulluk ve yaban domuzu avı için uygun alanlardır. Göç vakitlerinde çevre dere ve küçük göllerde (Rez ve Riva) yaban ördeği ve yaban kazı avı yapılmaktadır.