Aklımız Başımıza İş İşten Geçtikten Sonra Gelir

Herkesin söylediği ve herkesin duyduğu ama uzun uzun düşündüren insanı sorgulayan bir söz Vardır. “Bugün son günün olsa ne yapardın tarzında cümle. ve Birçok kişi eminim ki o anda yapmakta olduğu uğraşlardan farklı şeyler yapmayı hayal eder.
Gitmek istediği seyahatte olmayı mesela, hiç cesaret edemediğimiz o paraşüten atlamayı veya hep söylemek isteyip te cesaret edemediklerini…
Bir tatilin son günü, bir konserin son dakikalarında çalan şarkı hep diğerlerinden daha çok keyif vermiştir bize.
Gittiğimiz tatilin son gününde tatil hiç bitmesin diye. Konserin Son dakikaları oradan ayrılmamak için, bahaneler üretir dururuz ve o anın tadını çıkarmaya çalışırız.
Yada okul hayatını düşündüğümüzde mezuniyet senesine kadar okul hayatının tadının çıkarmaya çalışmak bir çok öğrencide arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmeye çalışma eğilimindedir.
Acaba sorunun sonucundan daha değerli bir pozitif değerlendirme sadece bizim varsaydığımız gibi bir durum mu? Yoksa gerçekten insanlar bir şeyin sonuna yaklaştığında son kez yapıyorken mi daha çok keyif alıyor?
Ünlü sosyal Psikologların yaptıkları bir araştırmada insanlara verdikleri son şanslarda Aldıkları hazda büyük bir farklılık olduğunu gözlemlemişlerdir.
Bu araştırmayı biraz daha detaylı alacak olursak;
Bayanlara sırayla birkaç farklı modellerde etekler veriliyor Bir grup katılımcıya modern çizgili bir model veriliyor ve söyleniyor.
Diğer gruba ise verilen modelin en avangard bir tarz olduğu söyleniyor.
Katılımcılar her kıyafeti denedikçe hangisini beğendiklerini not ediyorlar. Giyilen kıyafetlerden alınan haz farklarına bakıldığı zaman ilk birkaç model için iki grup arasında önemli bir farka rastlanmıyor. Yani iki grup da ilk dört etek için benzer haz oranları belirtiyor. Ancak durum son kıyafete geldiğinde değişiyor. son etek olduğu söylenen grup, en son etek olduğu söylenen gruba göre çok daha fazla haz alıyor ve modeli daha çok beğendiklerini söylüyorlar. Sonuncudan daha çok keyif alınmasının sebebi onun son olduğunu bilip tadını sonuna kadar çıkarma isteği olabilir sizce?
Aslına bakarsanız, Benzer bir durum insanları karakterlerini değerlendirirken de ortaya çıkıyor. Psikologlar bu yaptıkları deney sayesinde bir gerçeği daha ortaya çıkarıyorlar.
Erkeklerin günün sonuna doğru karşı cinsi etkileyici bulma oranlarında önemli oranda uğradığını buluyor. Ve yapılan bu deneyde yoğun trafik şartlarında araba kullanan bir bayan gösterilerek bu bayanın nasıl araç kullandığını konusunda oylanmalarını istiyorlar.

İlerleyen birkaç km sonrasında aynı kadın tekrar gösteriliyor ve tekrar tekrar oylamaları bekleniyor. En son bulunduğu şeritten ayrılmadan önce kadını ne kadar güçlü bulduklarını belirtmeleri isteniyor. Bu deneyde Sonuçlar bize gösteriyor ki katılımcıların kadınlara verdikleri puan her oylamada artıyor ve ayrılırken verilen oy en yüksek oy oluyor. Yapılan deneyi daha sonra inceleyen araştırmacılar deneyde bazı etkenlerden dolayı farklılık olduğunu düşünüyor.

Ve bu etkenleri de ciddi anlamda kullanıyorlar ama yine sonuçta bir değişiklik görülmüyor. Bu da bizlere şunu gösteriyor; insanın yapısı gereği bir olayın, etkenin son olduğunu öğrendiğimiz zaman hem ondan daha çok keyif aldığımızı hissediyoruz. Sizce neden olabilir bu son yapılan şeylerin daha keyifli geliyor olması? Psikologlar şuan bu olaya bilimsel bir açıklama yapamasa da belki de insanlar bir anı yaşamanın, bir şeyin tadına varmanın son şansı olduğunu öğrendiğinde aklı başımıza geliyor. Son olduğunu inandığımız şeyi düşünmediğimiz zaman belki de o anın değerini bilmiyoruz…

Kaliteli ve işinde profesyonel bir psikolog arayışınız var ise Bahçeşehir Klinik Psikolog ile irtibata geçebilirsiniz.