Vitiligo Nasıl Tedavi Edilir?

Vitiligo tedavisinde sürekli yeni haberler duymaktayız. Televizyon, gazete ya da internet aracılığla. Peki bunlar ne kadar doğru?

Vitiligo cilde rengini veren pigmentlerin azalmasıyla oluşan ciltteki beyaz lekelerdir. Çoğunlukla tutmaya meyilli olan bölgeler baş, boyun, koltuk altı el ayak üstü, genital bölge ve meme başı bölgeleri gibi daha pigmente olan deri bölgeleridir. Saçlar pigmentsiz olabilir (akkiz poliozis) veya  saçlı deri tutulsa bile doğal renklerinde kalabilirler

Vitiligo, yıllar boyunca bir cilt hastalığı olarak görülmüştür. Tedavi yöntemi de buna uygun olarak yapılmaya çalışılmıştır. Sadece cilde odaklanılmış ve lokalize tedaviler gerçekleştirilmiştir. Işın terapileri ve krem tedavileri uygulanması hastalığın tedavisinde geçici çözümler olmuştur. Ancak hastalık sürekli kendini tekrarladığı gibi artarak çoğalmaya başlamıştır.  Son yıllarda hastalığın gerçek nedeni ortaya çıkmıştır. Bağışıklık (otoimmün) sisteminden kaynaklan bir hastalık olduğu tıp otoritelerince kanıtlanmıştır. Aynı zamanda tedavisi için yeni umutlar doğmuştur.

Uzmanların söylediği vitiligo sadece bir cilt hastalığı olmadığıdır. Vitiligo beraberinde başka hastalık ve risk faktörleri taşımaktadırlar. Vitiligo tedavisi uygulanırken vitamin eksiklikleri de araştırılmalıdır.

Vitiligo bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık olduğu için, bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman ortaya çıkmakta, bağışıklık sistemi güçlenirse tamamen kaybolabildiği gibi sınırılı oranda azalmaktadır.

Vitiligoda kesinlikle tiroit iltihabı araştırılması gerekmektedir. Bu hastalığa sahip çoğu kişide oto antikorlar pozitiftir.  Pozitif çıkmayan hastalarda ise negatif çıkmasına rağmen sessiz tiroit vardır.

Vitiligoda gıda duyarlıkları kesinlikle incelenmeli. Buna göre özel diyet tedavileri çıkarılmalıdır.

Vitiligoda insülin direncine bakılıp, gizli şeker ve şeker hastalığı araştırılmalı ve bulunursa tedavi edilmelidir.

Vitiligo hastasının kansere, özellikle tiroit ve kolon kanserine yakalanma riski normal kişilere göre daha yüksektir.

Vitiligo hastasının ‘Lupus’, ‘Hashimoto’ Romatoid Artrit’, ‘Behçet’, ‘Ankilozan Spondulit’ , hastalıklara yakalanma riski yüksek olduğundan  immunoterapi tedavisinin doğma sebebi de budur.
Vitiligonun tek kalıcı ve etkin tedavisi immunoterapi, yani bağışıklığı onarma tedavisidir. Bu tedavi aynı zamanda diğer risk faktörlerini de ortadan kaldıracaktır. İmmunoterapi ile  sistemik tedavi sağlanır, yani bağışıklık sisteminde var olan tüm arızalar bulunur, çıkartılır, etkin ve kalıcı tedavi sağlanmaktadır.