Su çiçeği çocukluk çağında görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği hastalığına sebep olan virüs, Varicella-zoster virüsüdür. Bu virüs aynı zamanda zona hastalığına da neden olmaktadır. Çocukken su çiçeği geçiren kişiler yetişkin olduklarında zona hastalığına yakalanma ihtimalleri vardır. Su çiçeği kendini döküntüyle ve ateşle belli eder. Koltuk altı ve kulaktan ateşini ölçtüğünüzde genelde ateş 37,5-38.00 civarı olacaktır. Bunun dışında çocuğun iştahsızlığı olabiliyor, ağız içindeki lezyonlardan dolayı ağız içinde ağrı olabiliyor. Yani döküntü, iştahsızlık, ateş, halsizlik spesifik bulgulardır. Su çiçeğinin kuluçka evresi 10-20 gün arasında ve bulaştıktan sonra döküntü ortaya çıkmaktadır. Hafif ateş, halsizlik, burun akıntısı gibi bulgular ilk 1-2 gün olabilir. 1-2 gün sonra vücutta içi su dolu döküntüler ile kendini belli eder. Hafif bir pembe lekenmeler olur ve içi su dolu kabarcıklar oluşmaya başlar. Döküntülerin içi sıvıyla doludur. Bu kabarcıklar 12-24 saat arayla kabuklanıp, yeniden yenileri gelir. Döküntünün aktif olduğu dönemde ateş 1-4 gün arası sürmeye devam etmektedir. Genelde çocukların yüzünde, saçların arasında, karnında, sırtında gövdede döküntüler daha fazla görülmekte, kol ve bacaklarda daha az görülmektedir. Su çiçeğinde her yaşta döküntü olabilmektedir. Sıu çiçeği aşırı kaşıntı yapar ama su kesecikleri patlatılırsa iz kalabilir. Kaşımamaya dikkat etmek gerekir. Hatta kaşımadan dolayı enfeksiyon bile kapabilir. Küçük yaşlarda bu hastalığı geçirmek daha hafiftir. Çünkü yetişkinlerde çok daha ağır seyredebilir. Hatta hamile olan kişilerde bebek ölümlerine, sigara içenlerde ise zatürre gibi hastalıklara sebep olmaktadır.
Su çiçeği viral bir enfeksiyonlu ve selim bir hastalıktır. Genelde antibiyotik kullanılmaz. Su çiçeği olan hastalar kesinlikle sıcak yerde tutulmamalıdır. Çünkü terledikçe kaşıntı hızla artar. Ilık su yaptırmanız yararlı olacaktır. Banyo, enfeksiyon ve kaşıntı riskini engeller. Kısacası tedavide spesifik bir ilaç yoktur. Sportif tedavi dediğimiz kaşıntıya yönelik tedavi, ateş düşürücü ve beslenmesinin iyi düzenlenmesi yeterli olacaktır. Eğer spesifik bir durum varsa o zaman çocuklarda virüse yönelik ilaç kullanılabilir, fakat normal bir çocukta kullanımına ihtiyaç yoktur. Hastalık yaklaşık 7 gün sürmekte ve 3 gün ateş yapmaktadır. Hastalık ağır geçiyorsa hastaneye başvurmalıdır. Çocuğun bağışıklık sistemi kuvvetli ise sadece bakteri ve kaşıntı ile enfeksiyon olmasın diye krem ve losyonlar kullanılabilir. Ama suçiçeği yanında halsizlik ve ağır ateş varsa ateş düşürücü haplar kullanılabilir. Tedavi sırasında Reye Sendromu’nu artırdığından asla aspirin kullanılmaz. Çünkü aspirin, su çiçeği virüsü ile birleşince koma durumu yaşanabilir hatta ölümcül sonuçlar doğurur. Böyle bir durumda hemen bir doktora başvurmak gereklidir. Çocukta sürekli aspirin kullanımı varsa, kemoterapi görüyorsa veya kortikosteroid kullanımı varsa belli bir yaştan sonraki çocuklarda hastalığın daha ağır seyretme ihtimali olduğu için virüse yönelik ilaç kullanılabiliyor.
Tedavi esnasında çocukları enfeksiyonlardan korumak için sabunlu su ile yıkamak ve tırnaklarını kesmek enfeksiyonlara karşı onları koruyacaktır. Su çiçeği çok bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsü kapan kişi daha hastalanmadan önce hastalığı yaymaya başlar. Genelde oluşan kabuklar ile temas bulaşmaya yeterlidir. Genelde kış mevsimi sonunda ve ilkbahar aylarının başında suçiçeğine sıklıkla rastlanılmaktadır. Doktorlar tarafından genelde aşı yaptırılması tavsiye edilir. Suçiçeği aşısı bu hastalıkta çok etkili bir yöntemdir. Aşısı olan çocuklarda su çiçeği olabilir. Ama aşı olmayan çocuklara göre çok hafif atlatır.
Kapalı ortamlarda virüsü taşıyan kişinin eşyalarını veya okullarda arkadaşının herhangi bir araç gerecini kullanmak, virüsü taşıyan birisi ile beraber olmak ya da dokunduğu yere dokunmak hastalığın damlacık yolu ile kolayca bulaşmasını sağlamaktadır. Eğer çocuğunuz yuvaya, okula veya herhangi bir kursa gidiyorsa eğitim aldığı yerlerden uzaklaştırılması diğer arkadaşlarına bulaştırmaması açısından önemlidir. Çünkü su çiçeği solunum yoluyla ve temasla bulaşır. 1 hafta istirahat alması yeterli olacaktır. İstirahat ettiği dönemde semptomuna ve şikayetlerine yönelik tedavi yapılır. Tedavi süresi genelde döküntü ortaya çıktıktan sonra bir hafta olmaktadır.