GAZETE düz metinlere göre daha dardır ve basit bir şekilde bir bakışta okunabilir özelliğindedir. Bu sebeple satırın ortasından aşağı satırlara doğru kayma tekniği çok kere en hızlı metottur.
Gazetede haberin can alıcı noktası manşetle verilmektedir. Röportajlarda önce sorulara göz atmalısınız.
Resim, çizelge ve alt yazıları konuyu aydınlatan bölümlerdir. Bold / Farklı karakterdeki yazılara ve tetik kelimelere dikkat etmeniz ayrıntıları yakalamanızı kolaylaştırır.
Fıkra- Makale yazarlarının üslubu aynı değildir. Aşina değil iseniz önce ilk ve son paragrafı okuyun ve yazarın üslubunu tanımaya çalışın. Bu yazının tümünü daha kolay ve daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Gazetelerde mühimi olaylar ilk cümlelerde verilir.
Genel bilgilenme amacı dışında özel olarak ilginizi çeken konular varsa eğer seçtiğiniz yerleri tespit ederek, bu bölümleri, “ kim, niçin, nasıl, ne, ne zaman, nerede,
( 5N–1K ) sorularına yanıt alacak şekilde ve zamanda okuyun ve yorumlamaya çalışın. Yani etkin okuyucu olmaya çalışın.
Eskiden gazete çok daha fazla okunurdu. Okumaya yeni başlayan çocuklar, okumanın verdiği heyecanla önce manşetleri, sonra başlıkları, en sonunda da köşe yazılarını okurlardı. Aslında gazete okumak faydalı ve keyifli bir alışkanlıktır. Fakat dünyanın bir çok yerinde git gide azaldığı gözlemlenmektedir. İnternette haberlerin ücretsiz okunabilmesi, yeni bir çok televizyon kanalı, insanların daha az zamanı olması, gazetelerin çoğunun farklı bakış açıları sunmayıp, aynı sahibinin tarzı söylemi içermesi bunun nedenleri olabilir.
Eskiden hatırlarız ve hepimizin aklında kalan o hafta içi işten dönen babanın koltuk altında gelir ve mutfakta pişen yemek kokusunun eşliğinde göz gezdirilirdi. Yemekten sonra detaylı bir tarama yapıldıktan sonra, dikkat çeken konular birer kez daha okunur, yeni oluşturulan bilgiye eklenirdi.
Hafta sonu ekmek almaya gidilirken kesinlikle ekmek sarmalanırdı. Ekmek kokusu ve matbaa kokusu ikisi de insana huzur veren kokulardandır.