Zaman Mı Bizi Harcar Biz Mi Zamanı Harcarız?

Einstein’ın görelilik adını verdiği bir kavram “zaman” üzerine yaptığı araştırmalar, aslında çok önemli bir konunun üstüne vurgu yaptı.

“Bir erkeği trafikte araç içinde birkaç  saat geçirdiğinde, bu süre kendisine bir dakika gibi gelir.

Bir de onu, bir dakika için bir mobilya mağazasına bırakın; bu süre ona bir saatten daha uzun gelecektir. Çünkü; Erkekler mağaza gezmeyi pek sevmezler😊

İşte görelilik budur! ”Einstein’ın bu tezi; zamanın ne kadar  nankör bir arkadaş konumuna  getiriyor. En güzel anlarda su olup; şiddetli denizlere çığ olurcasına gidiyor.

Ancak geçmesini istediğin kötü zamanlarda; bir köşede durup bekliyor. Şuan Bir düşünürün sözü gelir aklıma ”Sizler  zamanı değil, zaman sizi harcar”

Bu olaya başka bir açıdan baktığımızda bu olay  beynimizin bize oynadığı bir oyun olabilir mi? Aslında her bireyin dış zamandan farklı olarak kendi içinde  kurduğu bir zaman kavramı vardır. Bu kavramı uykumuz, yemek yeme alışkanlıklarımız, bedenimizin  fiziksel yapısı gibi unsurlarda  şekillendiriyor. Ve bizler benliğimizle zamanı bu şekilde ayarlıyoruz.

Dış zamanda insanlar arkadaşları, dostlarıyla buluşuyor olsa  da aslında ayrı ayrı kurulmuş benlik zamanları vardır. Ve birine göre kısa  gelen zaman bir başkasına göre o an daha uzundur. Örneğin; oyuncuları  düşünün. Yetenekleri ve tecrübeleri kullanarak yaptığı hataları  göremeyebiliyoruz. Ki bunun sebebi tamamen gözümüzün o kadar kısa sürede onu görüp, beyniyle bağlantı haline getirememesinden kaynaklıdır. Ve izleyiciler bir saat izlerken gösteriyi; oyuncunun yaptığı o hataları  göremedikleri için zamanın gayet yavaş geçtiğini düşünürler. Halbuki geçen süre aynı, yapılan hareket aynı. Bakış açımıza baktığımız zaman beynimiz aslında gördükleri kadar vakit geçiriyor.

İşte hayatın dikenli yokuşlarında tırmanırken zamanla iyi geçinmek bizim yararımıza olacaktır. Kıymet bilip, benliğimizdeki zamanla dost olduktan sonra her şey güzel ve mükemmel bir hayatımız  olacaktır. Çünkü zamanın nankörlüğü ona değer vermeyenleredir. Beynimizin oynadığı oyunları bir köşeye bırakalım ve zamanı sevip, onu boşuna harcamayalım. Çünkü aksi takdirde bizler zamanı değil, zaman bizi harcar. Ve Geriye Dönüp Keşke der Pişmanlık duyarız. bunun İçin  bizler zamanı değil, zaman bizi harcasın.