Orda bir köy var, uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür…” Ahmet Kutsi Tecer’in Sevilen memleket buram buram “Orda Bir Köy Var Uzakta” şiiri bu dizelerle başlıyordu. Büyük şehirlerde yaşayan ama doğup büyüdüğü köyü özlem ile dillendiren ve dillerinden düşmeyen bu dizelerin 1927 yılında yazıldığı Erzincan, Kemaliye’ye bağlı Apçağa A.Kutsi Tecer’in babasının da köyü, artık Doğu Anadolu’nun turist çeken yerleşim yerlerinden biri haline gelmiştir.
Müze olarak kullanılmaya başlanan Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi’nin de bulunduğu köye giriş alanından itibaren ziyaretçileri, güler yüzlü köylüler karşılıyor. Munzur Dağı’nın eteklerinde olması kadar çok yakınından geçen Fırat Nehri’nin oluşturduğu muhteşem coğrafya da köye ayrı bir hava veriyor.
Kullanılan mobilya ve eşyalar aksesuarlar o zamana ait sofalar eski ahşap ürünler oldukça göz alıcı memleket kokuyor.
Evlere ziyarete gelen diğer köy halkının hayvanlarını bıraktıktan sonra çıkabileceği merdivenin ardından dinlendiği oda, sohbet ettiği ve kahve içtiği oda, aynı kattaki misafir yatak odaları ve herkesin birlikte oturduğu divanhane görülmeye değer.
Yaz ve kış köylerde yaşayan 200 kişiden biri olan Sadık Yaman, yazları memleketlerine gelenlerle birlikte
500 kişiyi bulduklarını söylemekte. Yaman ekliyor“Köyümüz ziyaretçileri yüzyıllar öncesine götürdüğü için gelen turistleri de evlerimizde misafir edebilmekteyiz” diyor. “Evlerimizde kahvaltı dahil kişi başı 20 30 TL ye kalabilmekteler. Özellikle gezginler ve fotoğraf tutkunları tarihi evleri ve çeşmeleri çok merak ediyor.” Bizde onlara yardımcı olmaktan mutluyuz dedi 🙂