Evinizde değişiklik yapmak istiyorsanız, bunun için çok fazla para harcamak gerekmez. Ya da yeni mobilya almak şart değildir. Bazen elinizdeki eşyalarınızı kullanıp, onları yeniden değerlendirebilirsiniz. Onları yeniden elden geçirip dilediğiniz renklerde boyayıp, evinize yeni bir hava katabilirsiniz. Bunu yapmanın en eğlenceli ve garantili kısmı da sahip olduğunuz mobilya ne ise kanepe, koltuk, sehpa, masa vs. gibi mevcut bir mobilyanızı boyayarak rengini değiştirmektir. Özellikle ahşap mobilyalar, doğru yöntemleri uyguladığınızda boyama sonucu yepyeni bir renge kavuşacak ve evinize yeni bir hava katacaktır.
Boya yapacağınız mobilyaya karar verdiyseniz boya işlemi için sıra ile şu işlemleri yapmalısınız. Eğer boya işini iç mekanda yapmayı düşünüyorsanız, etrafın kirlenmemesi için naylon veya gazete kağıdıyla kaplayarak işe başlayabilirsiniz. Sonrasında mobilyayı bir bezle silip, tozunu almalısınız. Tozunu aldıktan sonra zımparaya hazırdır. Zımpara yapmak şart olmamakla beraber, zımpara yapılan boyalarda pürüz kalmayacağı için yapılması tavsiye edilmektedir. Zımparanın çok zahmetli bir iş olduğunu biliyoruz hele de elde yapacaksanız. Fakat daha sonra pişman olmamak için bu zahmete değer. Sizi çok fazla zorlayamayacak mobilya boya işleminden ya da zımpara işleminden geçmemiş mobilyalardır. Böyle mobilyalarda ince bir zımpara yapıp, işiniz kolaylaşır. Cilalı mobilyalarda ise iş biraz zordur. Önce ince sonra kalın zımpara atmak gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken cilanın kalınlığına göre zımpara numarasının küçülmesi gerektiğidir. Daha önce üzeri kaplama olan veya boyanmış olan mobilyalarda da çift zımparalama yapılmalı ve bu işleme maksimum özen göstermek gerekmektedir. Zımpara yaptıktıktan onra astar yapmak zorunlu değil. Fakat daha iyi bir görüntü elde etmek, eğer mobilyanın üstünde boya varsa, mevcut boyadan tam anlamıyla kurtulmak için ve yeni süreceğiniz boyanın kolay düşmemesi için şiddetle tavsiye ettiğimiz bir uygulamadır. Ancak astar uygulamasından sonra bir kat daha ince zımpara yapmanız gerekmektedir.
Temizlik-zımpara-astar-zımpara işlemlerini yaptıysanız şimdi sıra işin en zevkli kısmına yani boyamadır. Ahşap mobilya boyasında yağlı boyamı yoksa su bazlı akrilik boyamı kullanacağınız sizin tercihinize kalmış. Her iki çeşit boya da ahşaba rahatlıkla uygulanabiliyor. Fakat bazı duvar boyaları ahşap için uygun değildir. Boyayı almadan önce hangi yüzeylere kullanabileceğinizi üzerinde okuyun.
Boyama yapmak için hem rulo, hem de fırça kullanabilirsiniz. Rulo seçiminde boyanın çeşidi önemlidir. Özellikle dar açılarda rulo kullanamayacağınız için fırça ile boyayıp, iz kalmaması için rulo ile üzerinden geçmenizdir.
Boyama yaparken bir dikkat edeceğiniz husus ise boyanın ne kadar inceltilmesi gerektiğidir. Çok aşırı sıvılaşmış veya pütür pütür boyalarla girişiminiz başarısız olabilir. Boyayı iki kez uygulamak idealdir, fakat ikinci uygulamadan önce ilk sürdüğünüz katın tamamen kuruması gerekmektedir. Kuruduktan sonra mobilyanız yeni görüntüsüne hazırdır.
Fakat mobilya boyamak deyince aklınıza yalnızca basit ve kolay bir renk değişikliği gelmemeli. Biraz el becerisi, biraz da yaratıcılıkla evinizdeki rengi atmış veya eskimiş bir mobilyayı, çeşitli desenlerle herkesin imrenerek bakacağı bir sanat eserine çevirmeyi başarabilirsiniz.