Yemek Yapmak Zevkli Bir Uğraş

Genellikle mutfakta en çok vakit geçirenler kadınlardır. Kimi yemek yapmayı sever ve çeşit çeşit yiyecekler dener kimi de tam tersi bildiğinden şaşmaz ve sürekli aynı şeyleri tekrarlar. Tembellik edip dışardan söyleyen ya da dondurulmuş yiyeceklerden tercih edenler de vardır. Ama sonuç olarak her kadın mutfağa girer. Sevenler için mutfak yaşam alanıdır. Kendi zevklerine göre dayar döşerler. Orada vakit geçirmek iki kat zevkli gelir.

Yemek yaparken sıkılmamak için en iyi yol müzik dinlemektir. Müziğinizi açarak yemek yaparken dans bile edebilirsiniz. Müziğin etkilerinden biri de zamanın nasıl geçtiğini hissettirmemesidir. Bir bakarsınız yemekler olmuş bitmiş. Büyük bir zevkle ve dans ederek hazırlanan o yemeklerinde tadı, isteksiz ve sıkılarak yapılanlardan çok daha güzel olacaktır.

Mutfakta tercih edeceğiniz renkler en sevdiğiniz renkler olmalı ve gözünüze hitap etmelidir. Kullandığınız tezgah için Asmermer çimstone mutfak tezgahı önerebilirim. Çok kullanışlı ve güzel yapıda olmakla beraber kolay temizlenmesi ve gözünüze hoş gözükmesi de ayrı bir artısıdır. Dolap düzeniniz, kullandığınız eşyalar ve onların yerleri çok önemlidir. En çok kullandıklarınızı alması en kolay yerlere koymalısınız.

Tezgah öyle temiz olmalı ki siz yemek yapmaya üşenmemelisiniz. Çalıştıktan sonra temiz bırakmayı denemelisiniz. Yemek yaparken bir yandan toplarsanız ve geride iz bırakmazsanız içiniz rahat eder haliyle ortalık toplu olunca daha istekli çalışırsınız. Çalışacağınız alan açılır, yemeklerinizi rahat yaparsınız. Bir dedektif bile sizin izlerinizi bulamaz… 🙂

Mutfağınız da kullandığınız masa ve koltuk da önemlidir. Mutfak tipinize göre yemek masası seçmelisiniz. Masanız mutfağı fazla boğmamalı ve sizin hareket alanınızı kısıtlamamalıdır. Ne kadar açık ve ferah olursa o kadar iyi olacaktır.

Seçeceğiniz eşyalar ve mutfakta yemek yaparken kullanacağınız araç gereçleriniz siz uygun alınmalıdır. Siz neyi nasıl rahat kullanabilirseniz onları tercih etmelisiniz. Meyve ve sebze soyacakları, küçük mutfak aletleri, mutfak bıçakları bile önemlidir. Sık kullandığınız şeyler gözünüzün önünde olursa bulmak için aramazsınız. Yani zaman kaybetmeden hızlıca yemeklerinizi hazırlayabilirsiniz.

Tabii ki yemekleri sadece kadınlar yapacak diye bir şey yoktur. Eşleri varsa, yardımcı olmaları gerekir. Hatta sadece erkekler de yemeği hazırlayabilir. Herkes kendi yemeğini kendi yapabilmelidir. Hemde her yaşta! Burada önemli konu kimsenin üzerine yük bırakmayıp o yükü paylaşmaktır. Eşlerinizi bu konuda iyi seçmelisiniz. Ev işlerinde yardımcı olan bir erkek bulmak bu zamanda büyük bir lüks sayılır.

Eşler bir yana dursun, gelelim çocuklara… Onlarda küçük yaşta kendi başlarının çaresine bakmayı ve karınlarını doyurmayı öğrenmelidir. Çocuklarınızı kendinize bağımlı yetiştirmeyin. Bırakın mutfağa girip kendi istediklerini hazırlasınlar ve yesinler. Bu şekilde alışan çocuklar ilerde her sorunla kendi başa çıkması gerektiği bilinciyle büyüyecektir. Bu hem sizi yormaz hem onun sorumluluk sahibi bir birey olmasına yardımcı olur. Çoğu anaokulu bu konuda gerekli desteği ve bilgiyi çocuklara ve ailelerine vermektedir.

Mutfakta yemek yapmayı, masa hazırlamayı sevmenize yardımcı olabilecek tek bir şey daha var. O da sevdikleriniz için yemek yapıyor ve hazırlıyor olmaktır. Siz o yemeği yaparken bu hisle yaparsanız zaten sevdiklerinize yaptığınız için yemek yapmak daha zevkli gelecektir. Umarım eşinizi, çocuklarınızı, ailenizi seviyorsunuzdur… 🙂